Monday, January 25, 2010

Karipap

Sejak dari bulan puasa tahun lepas, aku dah target bila aku balik tanah air, aku nak makan karipap banyak-banyak. Sape tak tau ape itu karipap, boleh carik di wikipedia. Orang Singapore sini panggil "epok-epok".

Satu hari, aku teman kawan aku, Amar Lokman pegi shopping. Dia mau beli necktie same slack. dalam perjalanan, sumpah aku panas hati dengan mat rempit yang baru abis spm berlumba tengah jalan. Kalau mati jatuh gaung ke, motor meletup ke, aku tak heran langsung. Ni tak, boleh dia cilok zig-zag. Aku tengok dahi Amar dah ada titik-titik peluh remaja, takut mat rempit terlanggar honda civic baru mak dia. Buat mat rempit yang baca entry ni, aku harap korang bawak motor elok-elok, biar lambat, asal sampai destinasi 'one set'. takde kepala tercabut la, tangan putus la. Kalau kau orang tak terima nasihat aku, ape aku kisah. kan?

Lagi satu, aku betul-betul segan dengan orang melayu kita. sampai satu traffic light, aku tengok ade 3 orang mat bangla melintas jalan. masing-masing pakai kain hitam balut di lengan. Owh, lupa nak bagitau, kami orang Johor sedang berkabung sebab mangkatnya Almarhum Sultan Iskandar. Balik kepada cerita tadi, orang Islam kene pakai songkok lilit kain putih bagi lelaki dan tudung putih bagi wanita. Kalau orang melayu sendiri tak pakai, tapi mat bangla pakai, ape maknenye tu? aku dengan Amar masing-masing dah standby songkok dekat seat belakang.

Sampai tempat shopping, amar terus pegi ke bahagian suave. katanya situ bajet rendah, duit lebih mak dia bagi boleh hentam pegi makan. Dekat setengah jam aku tunggu promoter, tak sampai2. aku tanya brader promoter bahagian renoma :

aku : sori bang, promoter suave ni mane ye?
abang renoma : dia ade tadi dik, tak tau la mane dia pegi. jap lagi ade la kot
*aku dengan amar terus blah pegi food court

lepas makan, aku datang balik tempat suave dengan amar. promoter masih lagi haram. nasib baik aku tengok amar mood dia ok, kalau macam selalu, sumpah dah bergado.
dalam 15 minit promoter datang. laa, perempuan rupenye.

amar : kak, slack ni size 31.
kakak promoter : kejap ye dik
*lepas 10 minit mcm tu.
kakak promoter : abis la dik, stock kita dah xde.
amar : owh ye ke? xpe la kak. terima kasih

aku pandang kakak tu, sambil buat isyarat mata konon nak carik gaduh.

Lepas abis, aku dengan amar bertolak balik. dekat-dekat area nak balik tu, aku nampak sorang mak cik jual kuih. terus aku suruh amar stop. aku keluar, berjalan ke gerai kuih. sampai2 mata aku memang dah set, carik karipap.

aku : berape ye ni mak cik?
mak cik kuih : 3 singgit dik
aku : bagi saya 2 ringgit la mcm tu
mak cik kuih : sardin ke kentang?
aku : bagi semua kentang...

***********************************************************

ps :lepas selesai akad jual beli, aku blah masuk kereta. Nasib baik ade karipap mak cik tu, hilang rase nak bergaduh dengan mat rempit, orang melayu tak berkabung, sama kakak promoter suave.

5 comments:

  1. ko gi shopping kt ne ni? sal pkerja dy cm mls je..

    ReplyDelete
  2. oh karipap kentang.. rindu seyh.. lama x makan..bawak ah mai cni!

    ReplyDelete
  3. eh, orang johor pun panggil epok-epok laaa.

    ReplyDelete