Monday, August 23, 2010

Villa Nabila

Saya, Fahmi, Badrul, Izy dan Uyul memecut laju dengan Alza putih. Sebenarnya, Uyul mahu menunjukkan saya port baik untuk steambot untuk berbuka puasa minggu depan. Memang banyak betul restoran steambot di area Pelangi Indah.

Di dalam kereta,

"kau orang tau pasal Villa Nabila?"
Masing-masing diam sambil tersengih. Saya terpinga-pinga.

"Villa ape?""Haha, nanti aku bawak"

Alza putih meluncur laju ke Istana Bukit Serene. Berhampiran dengan area istana kerabat diraja Johor itu merupakan tempat kediaman kakitangan kerajaan negeri yang tak jauh dari Pantai Lido.

"kau nampak pokok besar tu?"

Sebatang pokok yang memang besar masih gah berdiri. Gelap dan sedikit menyeramkan. Dibelakangnya terdapat sebuah villa usang.

Belasan tahun dahulu, di Villa itu tinggal sebuah keluarga. Keluarga kaya raya orang kerajaan. Si suami, isteri baru dan seorang kanak-kanak bernama Nabila. Mengikut apa yang saya tahu, ibu Nabila tersebut bukanlah ibu kandungnya. Dia hanya ibu tiri kepada Nabila. Segala kekayaan akan diwarisi oleh Nabila yang masih kecil.

Oleh kerana tamak, ibu tirinya membunuh Nabila dan menanam mayatnya di dinding rumah lalu disimen. Bertahun-tahun kemudian, misteri kehilangan kanak-kanak tersebut terbongkar oleh pihak polis.

Dan mengikut kata orang disini, setiap kali orang kerajaan yang berpindah masuk ke villa itu tidak akan tenteram. Akhirnya, villa tersebut ditinggalkan begitu saja sampai hari ini.

tangga Villa Nabila


pintu hadapan Villa Nabila

27 comments:

  1. sy org johor sndri xtawu cerita ni pon =(

    ReplyDelete
  2. EH tak penah nampak lak villa ni. area istana ke?
    yang haunted house dekat straits view tu tawu la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana satu kat strait view?

      Delete
  3. Tengok pintu masuk pun dah seram . Heh !

    ReplyDelete
  4. ni area2 depan dangan ke? yang rumah besar2 tu?

    ReplyDelete
  5. yeaa. saya pernah tengok.
    banyak kali kot lalu lalang area danga bay
    tak sangka ada cerita sebalik villa ni.
    seramm~~

    ReplyDelete
  6. to all : yea, ni la villa yang terletak di Pantai Lido, area danga bay. Ramai yang konfius sebab disitu banyak villa yang dikatakan haunted. Cuma, yang ini saya rasa ceritanya benar compared to other house

    ReplyDelete
  7. wow.ni da bole bwt cte drama seram melayu kontempori da juice!hehe

    ReplyDelete
  8. erk!

    nampak seram even baru nampak pintu masuk

    ReplyDelete
  9. serius ke weh ? aku selalu pergi istana garden ni tak jumpa pun rumah ni .

    ReplyDelete
  10. ork3d : woa. tinggi betul cita-cita!

    eqa : kalau malam, lagi seram

    zora : ade, area kediaman kakitangan kerajaan negeri. Kalau kau perasan, are villa ni semak gile

    ReplyDelete
  11. pas 20 tahun duk kt jb bru aku tau kesah ni. padahal selalu je kot lalu depan... patut r xde org nk duduk... huhu

    ReplyDelete
  12. ✎ mang btol a cite neh .dulu b4 break ngn exboy aku bole dikatekan tiap2 mggu ak akan dtg uma boy ak btol2 dpn yayasan kt siren toh .stiap kali p ak akan blik 2 hgga 5 pg,kdg2 7 pg.. Ble blik ak akan blik s0rg2 kt skudai .jao 2..ada 1 hari tgh ak jenjalan ngn ex ak ,kt0wg kne kcu bile lalu situ,hishh mang seram,ak xtau nk describe cemane .n sjak jd kjadian toh ak da jrg p sane c0z tak0t sgt,n bru a ex ak cite lex sal villa neh..n ksmpulanye,k0wg jgn a jalan mlm2 kt cni,this place mmg haunted .ta tipu .hati2. Huhu

    ReplyDelete
  13. haha, gua pernah try msuk rumah ni 3 mlm brturut2.Memang bnyak teori psl rumah ni, just tak tahu yg mana betul yang mana salah. Cuma yang penting, if korang nak try msuk rumah ni, jmpa dulu pakcik botak dr melaka yang jaga situ, nma dia paklong. Dia boleh bwk masuk, cuma mlm jumaat je kata dia. Trylah, mesti korang mnyirap sbb tak dpt jumpa apa kt situ, tmpat nabila disimenkn pun dah takda, tp pkcik tu kata bilik nabila dgn brng2nye msih ada lg.

    ReplyDelete
  14. OMG ! act bende nie da lame kan ?
    sebenarnya , i pena la terfikir na masuk just tade masa . membe2 i pena masok dyowg kate masok2 je dgr ade org ckp 'na ape dik ?' kat dlm pondok pak guard tuu , i dgr dy ade abg . abg dy pn kne bunoh n myt dy , pembunuh tu campak kat dlm kolam . tu laa yg i dgr .

    ReplyDelete
  15. owh, tak sure pulak pasal tu. biasala banyak rumour

    ReplyDelete
  16. Boleh Bagitahu Lokasi Sebenar Vila Ni? Email Image Google Earth Boleh? zulhilmiharman@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  17. juz nak cakap,,name i pun nabila.
    hehe~ seram bhaii bile lalu situ :p

    ReplyDelete
  18. 7 thn lepas ak ngn member2 melawat tempat ni..mmg 1st xcya tmpat ni brhantu...nk crite panjang..tmpat paling keras skali kat rumah banglo tengah bukit..try la..

    ReplyDelete
  19. aq bru thu cter ni sabtu lpas 30/01/2011.. seyes aq xthu sal cter ni.. ni boy aq yg cter pai boy aq ckp aq ni kuno..huhuhu.. but that real story..

    ReplyDelete
  20. aq bru pat thu cter ni sabtu lpas 30/01/2011.. seyes aq xthu cter ni.. ni pon boy aq yg cter.. pai boy aq ckp aq ni kuno.. cter ni btol.. rmai ckp bnde yg same..

    ReplyDelete
  21. klu nk tau citer sebenar, cari laa polis yg siasat kes ini ketika dulu...persoalannya dimanakah amah yg menjadi saksi??? dan sejauh mana kebenaran cerita ini??? tu yg menjadi persoalannya....

    ReplyDelete
  22. aku n kawan2 bru je msuk villa ni 2 hari brtrut2..
    tp tiada yg aneh brlaku..smpt brgmbr kt dlm..
    wktu tu pkul 3 pagi...keadaan mmg gelap,seram tu ade la gak..dngn hnya berbekalkn lampu tochlight nset...je n 2 cmera DSLR....dok dlm tu...

    ReplyDelete