Saturday, July 30, 2011

Sketsa Ramadhan

Di suatu petang yang redup, angin sedang-sedang bertiup membuatkan daun kelapa nyiur menari-nari di pohon. Burung-burung asyik berterbangan kesana kemari seakan tiada kenal erti penat. Kanak-kanak pula ligat bermain sesama sendiri, tak kurang juga yang menempek dirumah sejak-sejak orang melayu sudah ramai yang mampu bagi anak mereka ps3.

Di bawah pohon manggis, ada sebuah pangkin kayu. Disitu lah 2 wanita melayu separa usia lengkap berkain batik dan t-shirt bertulis " I love penang" sedang duduk dan berbincang perihal semasa.

Rokiah : panas betoi la malaysia ni. Cek kadang-kadang malas nak basuh baju. Bila nak sidai tu, rasa macam kene oven tau.

Saodah : Ala, hang memang macam tu. bukan cek tak tau hang selalu hantar dobi kat pekan nun. Pemalas!

Rokiah : amboi mulut hang! Cek tampaq kang nak?

Saodah : Gurau je laa. eh kiah, raya taun ni hang dah prepare?

Rokiah : Ada la sikit, cek tak suka nak belanja sangat. Langsir, sofa, tv, cat rumah, lampu mengerlap ngerlip, kebaya 4 pasang, dengan ada la sikit kuih raya 8 jenis.

Saodah : Laaa dah buat baju ke kiah? cek baru nak buat, takda idea

Rokiah : kalau hang nak, cek boleh bagi idea. Hang pi bubuh manik kat depan sikit, buat bentuk bunga. Lepas tu kolar dia kasik ade rambu-rambu. Tang lengan tu hang buat transperen, barulah seksi sikit.

*PANG!

"Ni dah pukui 6, hang tak reti-reti balik ka nak masak. Hang ingat aku nak berbuka apa?"

Terkebil-kebil mata Rokiah memandang wajah suaminya yang ala-ala Mus May. Sesekali matanya menjeling kelibat Saodah yang berlari lintang-pukang pulang kerumah.

*Selamat Menyambut Ramadhan, berpada-pada dalam menyambut Syawal*

-Aku, 1.32 pagi, meniarap atas katil



5 comments:

  1. keh keh keh. selamat hari raya bro!

    ReplyDelete
  2. raya nanti ada sketsa raya. ni puasa je dulu. haha

    ReplyDelete
  3. happy ramadhan too babe! :*

    ReplyDelete
  4. selamat beribadah di hulan ramadhan! :D

    ReplyDelete